• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

07.05.2024

16:12

Sve što sam radio, uradio sam noću, pa i fakultet! Boško otkrio misteriju koja muči mnoge: Evo kako brodić ubaciti u flašicu (FOTO)

Z.G.

Vesti

Sve što sam radio, uradio sam noću, pa i fakultet! Boško otkrio misteriju koja muči mnoge: Evo kako brodić ubaciti u flašicu (FOTO)

Podeli vest

Užičanin Boško Karaić, advokat u penziji, svoj umetnički deo sebe je posvetio pravljenju finih i veoma komplikovanih predmeta. I sada, kada je u penziji i sa uničićima provodi dobar deo vremena, svoje slobodno vreme koristi za pravljanje brodića, ali i drugih stvari, u malim bocama.

Kako smestiti brod koji je veći od otvora u flašicu? Boško kaže da tu nema neke velike tajne. Stvaranje ovako zanimljivih predmeta počinje noću, u jednoj sobici prilagođenoj po njegovim merilima, kada je mir i tišina.

- Najviše su potrebni živci i noć, kada me niko ne ometa. Zato brodiće radim kada svi legnu. Potrebna mi je baš tišina. A potrebna je i preciznost i sigurna ruka. Inače, sve što sam radio, radio sam noću, pa i fakultet sam završio učeći noću - kaže Boško.

Foto: Z.G.

 

Još u nižim razredima osnovne škole, pored crtanja, ovog svestranog Užičana je zainteresovalo maketarstvo, pa je tako prvo nastao avion. Ali, brodovi su privukli njegovu veću pažnju.

- Prvo sam počeo da pravim velike makete brodova i džunki. Vremenom mi je to postalo neinteresantno, pa sam počeo da radim ove male. Izazov mi je bio da napravim top za brod veličine 3 mm i to original, sa točkovima, lafetom i svim ostalim delovima. Tako sam počeo da radim male brodove u bebi flašicama od soka – kaže Boško.

Sama tehnika izrade tako sićušnih delova je komplikovana, a naročito kada sve to treba smestiti u jednu flašicu.

- Ako je brodić mnogo komplikovan onda sve radim direktno u flašici. Delove spremim van, a onda posebnim pincetama različitih veličina sastavljam u flašici. A neke brodiće radim na stolu i sve delove sklopim na veličinu da uđu u otvor. Kada tako uvučem unutra, ima jedan končić kojim sam vezao sve delove, povučem i brod se raširi u boci. Tada kanem jednu kap super lepka na končič i on drži ceo brod – kaže Boško.

Foto: Z.G.

 

Boško je radio i crkve u boci, a trenutno radi na kolibi u boci.

- Svi delovi se sastavljaju unutra – zidovi, veranda, prozori, a imaće i poljski wc sa izrezanim srcem na vratima. Oko kolibe je mahovina. To je pri kraju – dodao je naš sagovornik.

Za jedan brodić u flašici, kada bi radio svaku noć, potrebno mu je oko dve nedelje, ali obično radi i po više meseci. Najduži rad mu je na jednoj galiji koju je počeo kada mu je sin imao tri godine, a danas ima unučiće od njega.

- Ta galija ima 32 vesla. I možda bi bila završena odavno da joj sin nije polomio prednji deo. Ona mora baš potpuno precizno da se uradi i sve matematički tačno – kaže Boško.

U njegovoj radnoj sobi ima i drugih zanimljivih predmeta. Nekada je pravio ikone, radio je priveske sa likovima svetaca i krstiće za manastir Ostrog, jedno vreme je pravio i bonsai drveće i makrame (japanska umetnost vezivanja čvorova), pa „mušice“ (mamce za ribe), a povremeno sada radi i vakršnja jaja.

- Iscrtam svako jaje i burgijama različitih veličina vezem. Video sam to kako su to Japanci radili i svidelo mi se. Ali, radim samo guščja jaja jer su ona najtvrđa. Najgore je kada uradiš celo jaje i ono pukne na kraju. Imam jedno nojevo jaje i za njega treba da nabavim odgovarajuću burgiju – kaže Boško.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set