• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković

14.06.2023

13:51

SLAVKO SVOJE KORAKE PRODAO ZA 830.000! Hodočasnik iz Pančeva prepešačio 250 kilometara, pa oduševio: Sav novac ide deci oboleloj od raka!

Privatna arhiva

Društvo

SLAVKO SVOJE KORAKE PRODAO ZA 830.000! Hodočasnik iz Pančeva prepešačio 250 kilometara, pa oduševio: Sav novac ide deci oboleloj od raka!

Podeli vest

Nijedan čin dobrote, bez obzira koliko malen, nije uzaludan. Nisi živeo dok nisi uradio nešto za nekog ko ti se nikad ne može odužiti. U trci sa modernim načinom života često zaboravljamo na druge, pa čak i na sebe. Ali ima onih koji to nikada ne zaboravljaju i koji od toga žive.

- Dan pre nego što sam krenuo radio sam 12 sati. Utorak je bio kada sam započeo hodočašće,
nisam imao nekih posebnih priprema. Ja mislim da je 80 odsto svega u glavi čoveka, taj voljni

moment je najbitniji - ovako za Informer započinje svoju priču Slavko Radojčić, predsednik Udruženja dobrih ljudi "Ognjište" u Pančevu, koji je prepešačio 250 kilometara, od Omoljice do Sokobanje, za pet dana.

Slavko je svoje korake, kako kaže, uspeo da "proda" za 830 hiljada dinara i to će biti dato u dobrotvorne svrhe Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije - za lečenje dece obolele od raka. Radojčić se već godinama, pored svog primarnog posla, bavi humanitarnim radom, a sada je, kako kaže za naš portal, poželeo da da svoju ličnu žrtvu.

- To je nastavak nečega čega sam se dosetio još pre dve godine. Pratio sam i gledao na internetu, ali sam i sam razmišljao šta bih mogao da uradim i smislio da nekim hodočašćem "animiram ljude". Mi kao uduruženje sarađujemo i sa jednim frizerskim salonom iz Pančeva. Oni postave kutiju, maju svoj humanitarni dan i sve što sakupe daju u isti fond.

Slavko ističe da bez velike podrške porodice i prijatelja u svemu tome ne bi uspeo.

- Krenuo sam iz Omoljice i otišao do Dunava, gde su me čamcem prevezli prijatelji preko reke do Grocke, a onda sam pešačio do Landola, gde sam prvu noć noćio. Sutradan sam nastavo do manastira Koporin, gde sam proveo drugu noć. Za sve sam, naravno, imao blagoslov Njegove svetosti patrijarha Porfirija i svesrdnu pomoć Njegovog preosveštenstva vikarnog episkopa topličkog, gospodina Petra.

Ovaj humanitarac dodaje da mu je treći dan hodočašća bio najteži jer je morao odjednom da prepešači 54 kilometra.

- Bukvalno sam bio sam, sa sobom sam nosio i šator da zanoćim negde ako ne budem imao gde da svratim. Treću noć sam proveo u Jagodini u hotelu, i tu sam veoma srdačno dočekan. Kada je vlasnik hotela čuo gde sam se uputio, nije dozvolio da platim bilo šta – ističe on.

Foto: Privatna arhiva

Slavko na jednom od svojih hodočašća

Svoje putešestvije Slavko je sutradan nastavio do manastira Svete Petke kod Paraćina, a četvrtu
noć prespavao je u etno-selu Balašević.

- Do tog trenutka sam već prepešačio 200 kilometara. Prijatelji su samo došli da zajedno pređemo Rtanj, jer nije svejedno biti sam na planini. Kad smo sišli, ja sam nastavio peške, a oni kolima do krajnjeg cilja, gde smo tog poslednjeg dana mog hodočašća primljeni u crkvi u Sokobanji – kaže Slavko.

Foto: Privatna arhiva

Slavko sa zastavom i u zagrljaju deteta

Slavko ne krije sreću što je uspeo da na ovakav način učini jedno humano i dobro delo. Kroz priču sa nama dotakao se i svoje porodice, koja mu je velika podrška.

- Vratio sam se jednog dana s posla i video sam sina kako šeta po stanu sa rancem na leđima. Pitao sam ga šta radi, a on je meni kratko odgovorio "tata, igram se hodočašća". Samo sam mu reko "sutra tebi tata pravi pravo hodočašće". I sutradan smo on i ja zajedno prepešačili skoro 15 kilometara, i samo tada smo sakupili 93 hiljade dinara. Uz hodočašće, tu šetnju sa sinom i humanitarnim danom u frizerkom salonu, sakupili smo 830.000 – podvlači Slavko.

Radojičić kaže da je sledeći korak da odu do Instituta i dogovore se šta je potrebno da se kupi, ali da će to najverovatnije biti infuzomat i inverter klima, kako bi se poboljšalo lečenje dece tamo. Ovde se humanitarna dela ovog dobrog čoveka i njegovog udurženja ne završavaju. Najavili su nam humanitarno pešačenje od Guče do manastira Studenica, što iznosi oko 80 kilometara udaljenosti. Sa njim će tada na to proputovanje po prvi put krenuti četiri devojke iz spomenutog frizerskog salona... Takođe, kako ističe Slavko, Stanko Balaban, iz Udruženja "Ognjište", trčaće iz Kačareva do manastira Ravanica, koji se nalazi kod Ćuprije i pokušaće da za manje od 24 sata istrči ovih 150 kilometara.

Ovo su, kako kaže, planirali da realizuju malo pre Vidovdana, najverovatnije 26. juna, a da za Vidovdan već bude gotovo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Patrijarh Porfirije na Duhovski ponedeljak u Ohridu služi svetu liturgiju
Društvo

Patrijarh Porfirije na Duhovski ponedeljak u Ohridu služi svetu liturgiju

Odazivajući se pozivu arhiepiskopa skopskog i makedonskog Stefana, patrijarh srpski Porfirije će 5. juna, na Duhovski ponedeljak, u drevnom hramu Svete Sofije u Ohridu služiti svetu Liturgiju, čime će svečano biti obeležena prva godišnjica autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, saopšteno je večeras iz MPC.

03.06.2023

20:13

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"
Planeta

Rusija ponudila pomoć Iranu! "Pažljivo pratimo"

Rusija je spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik.

19.05.2024

22:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12