• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.05.2024

17:11

U Hagu su me stavili tri metra ispod zemlje! Miloševiću zabranjivali lečenje! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

U Hagu su me stavili tri metra ispod zemlje! Miloševiću zabranjivali lečenje! (VIDEO)

Podeli vest

Uslove u kojima su Srbi živeli za vreme suđenja u Hagu, poput Slobodana Miloševića i Ratka Mladića, komentarisao je gost Info dana, oficir JNA Veselin Šljivančanin.

Oficir JNA Veselin Šljivančanin prisetio se uslova u kojima se našao za vreme svog boravka u Haškom tribunalu i nehuman tretman koji je tamo doživeo. 

- Proveo sam dosta godina baš u Hagu i napisao sam zatvorski dnevnik i pokušao sam svom narodu i svima koje to interesuje predstavim jednu istinu. Međutim u Sbiji je bilo onih koji su mi govorili da treba da ćutim. U Hagu se trude da svi pritvorenici budu u jednakom položaju. Međutim Slobodan Milošević je imao nadgledane ili zabranjene posete i otežano lečenje, kao i ograničeno kretanje pod konstantnom prismotrom. Kada je gospodin Rakić trebao da dođe do mene na razgovor bili smo nadgledani iako ništa tajno nismo pričali. Bio sam oficir regularne vojske i nisam želeo rat, a ti mnogi nacionalisti i teroristi u Sloveniji i Hrvatskoj, napadali su naše kasarne i hapsili srpske civile. Meni su govorili da sam vršio agresiju na Hrvatsku iako je bila deo iste države, moj zadatak je bio da razoružam sve paravojne formacije i oslobodim zarobljenike. Terećen sam da sam zauzimao grad, a kako da zauzmem grad koji je moj? Mene su stavili u ćeliju tri sprata ispod zemlje bez prozora, jer sam im rekao da ih je moja kamera snimila šta rade, a kad me je taj neki šef pitao gde mi je kamera, rekao sam da je božija - rekao je Šljivančanin.

Foto: Zoran Sinko

 

Naš sagovornik je dodao kako je Ratko Mladić po dolasku u Hag već bio teško bolestan i da je jedva mogao da govori.

- Bio sam prisutan kad su Ratka Mladića doveli na Međunarodni sud i već tada je bio teško bolestan, a ja sam se izborio da mu donesem neku hranu, a u toliko lošem stanju je bio da nije mogao da govori kako treba. On je radio to što je radio i štitio sve što je mogao i nema rata koji nije zločin sam po sebi. Sad se dešava da neki pametnjakovići koji završe fakultete za 2 meseca govore da znaju kako je trebao da se digne Prvi srpski ustanak i da je srpski narod činio genocide. Mi smo preduzimali to da štitimo svoja ognjišta, a oni posle svih ovih godina pokušavaju da dokažu neka zlodela - rekao je Šljivančanin.

Foto: Zoran Sinko

 

Vladimir Kršljanin iz odbora za odbranu Slobodana Miloševića naveo je da organ koji je nasledio Haški tribunal nastavlja antisrpsku politiku i da se Miloševićeva smrt mogla sprečiti da je sud to dozvolio.

- Haški tribunal je ilegalno osnovan kada je Amerika imala unipolarnu odluku. To je NATO tribunal, uoči Miloševićevog odlaska u Hag, jednom novinaru BBC sam ukazao na to da kad se otvori sajt Tribunala može se videti NATO grb. Posle tog našeg razgovora taj znak je sa sajta uklonjen. On više ne postoji, već rezidualni organ koji nastavlja negativnu i kriminalnu praksu prema Srbima. Milošević je preminuo od jednostavnog infarkta koji je mogao da se spreči ugradnjom stenta kojim bi mu se omogućilo da živi još dugo. On je u Hagu proživeo pet godina u najvećem kvazisrpkom procesu ikada. Svim trikovima su se služili da mu uskrate terapiju i da ga optuže da sam uzima pogrešne lekove i to je najobičniji kriminalni mehanizam od kog se ništa drugo ne može očekivati - rekao je Kršljanin.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Opet litije u Crnoj Gori! Narod ustao protiv Spajića, zakazan skup
Politika

Opet litije u Crnoj Gori! Narod ustao protiv Spajića, zakazan skup

Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod, navode u izjavi za IN4S portal organizatori protesta.

20.05.2024

21:41

Spajić se dodvorava ovoj svetskoj sili! Evo zašto Crna Gora glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Politika

Spajić se dodvorava ovoj svetskoj sili! Evo zašto Crna Gora glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Istoričar Bogdan Živković sa Balkanološkog instituta SANU ocenio je da danas da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN zato što je ta zemlja pod velikim pritiskom SAD, zato što u mnogo čemu nema suverenitet i zato što crnogorski premijer Milojko Spajić želi podršku najmoćnije svetske sile u nastojanjima da postane prvi čovek Crne Gore.

20.05.2024

20:09

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija