• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

09.05.2024

22:20

Pogođena ruska rafinerija! Tusk priznao da su NATO vojnici u Ukrajini! Zelenski vratio smenjenog komandanta!

Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Vesti

Pogođena ruska rafinerija! Tusk priznao da su NATO vojnici u Ukrajini! Zelenski vratio smenjenog komandanta!

Podeli vest

Ukrajina, 806. dan rata.

SBU: Pogođena ruska rafinerija 1. 500 kilometara od granice

Dron velikog dometa kojim upravlja ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pogodio je rafineriju nafte "Gasprom neftokim Salavat" u ruskoj Republici Baškiriji, potvrdio je izvor iz Službe bezbednosti Ukrajine Kijev Indipendent.

Po prvi put od početka invazije u punom obimu, Ukrajina je napala objekte u Baškiriji, oko 1.500 kilometara od granice zemlje, navodi izvor.

Ukrajina je u aprilu pogodila proizvodne pogone u ruskoj Republici Tatarstan, 1.300 kilometara udaljenoj od državne granice.

Gasprom Naftokim Salavat je jedan od najvećih kompleksa za preradu nafte i petrohemiju u Rusiji. Specijalizovana je za proizvodnju benzina, dizel goriva i drugih vrsta naftnih derivata.

U napadu dronom oštećena je jedinica za katalitički kreking nafte u rafineriji.

Ukrajinska Služba državne bezbednosti  je tokom dana, kako je saopštila pogodila dva skladišta nafte u Krasnodorskom kraju.

Zelenski otpustio šefa Uprave državne bezbednosti nakon neuspelog atentata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je Serhija Ruda, šefa Uprave državne bezbednosti (UDO), tela koje je navodno odgovorno za neuspeli pokušaj ubistva ukrajiskog lidera, javlja Rojters.

Zelenski je izdao dekret o razrešenju Ruda, ali nije naveo ko će ga zameniti na čelu UDO.

U utorak, Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) privela je dva pukovnika Uprave državne bezbednosti (UDO) koji su osumnjičeni da su zajedno sa još trojicom optuženih pripremali pokušaj ubistva predsednika Volodimira Zelenskog, šefa SBU Vasilija Maljuka, načelnika Glavne obaveštajne uprave Kirila Budanova i drugih najviših zvaničnika po instrukcijama ruskih specijalnih službi.

Kineska vlada ostaje na strani primirja u Ukrajini

Kineska Vlada nastaviće da doprinosi postizanju mira u Ukrajini, rekao je predsednik Kine Si Đinping tokom sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

„Kina je od početka do kraja doprinosila pregovorima, a takođe namerava da uloži pozitivne napore kako bi se što pre dostigao mir“, rekao je Si Đinping.

Zelenski potpisao zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je danas zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije od 14. maja do 11. avgusta. 

Zelenski je 6. maja podneo parlamentu predlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana, preneo je "Kijev indipendent".

Ukrajinski parlament je dva dana kasnije izglasao odobrenje za produženje.

On je prethodno produžio vanredno stanje i mobilizaciju od 14. februara do 14. maja.

Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022, kada je Rusija započela napad na Ukrajinu. 

Tusk priznao da su vojnici NATO-a u Ukrajini

Poljski premijer Donald Tusk priznao je da su vojnici NATO-a prisutni u Ukrajini, objavljen je snimak s njegovim komentarom na Jutjub kanalu kabineta predsedavajućeg Saveta ministara Republike, preneli su ruski mediji.

Prema njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa trenutno pomaže Kijevu koliko je to moguće.

„Bez pomoći NATO-a, Ukrajina ne bi mogla da se brani toliko dugo. Pa tamo su neke trupe, odnosno vojnici. Tamo ima malo vojnika. Posmatrači, inženjeri“, rekao je Tusk.

Zelenski vratio smenjenog komandanta Snaga za podršku

Predsednik Volodimir Zelenski ponovo je imenovao Dmitra Geregu na mesto komandanta Snaga za podršku Oružanih snaga Ukrajine, kojeg je razrešio te funkcije u martu.

Tada je na njegovo mesto postavio Aleksandra Jakovca koji je od februara 2020. godine obavljao funkciju načelnika inžinjerijskih snaga, načelnika Odeljenja inžinjerskih snaga Komande snaga za podršku Oružane snage Ukrajine.

Razlozi za odluku predsednika nisu saopšteni.

(UŽIVO) Rusija slavi Dan pobede! Veličanstvene vojne parade širom zemlje (FOTO/VIDEO)

 

Padaju sela širom Zaporoške

Ruske snage počele su oslobađanje sela Staromajorsko i Urožajno na vremjovskom pravcu, saopštio je predsednik komisije za pitanja suvereniteta, patriotske projekte i podršku veteranima Javne komore Vladimir Rogov.

- Imamo uspehe na vremjovskom pravcu, to je spoj Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike. Tamo su naši momci forsirali reku Mokri Jali, prešli je, utvrdili se na obali i sada su zauzeti oslobađanjem naselja Staromajorsko i Urožajno - rekao je Rogov.

 

Iz Ukrajine stigla najudarnija vest o Zalužnom! Stupiće na novu funkciju, Zelenski ga lično imenovao!


Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Jedinice Južne grupe snaga zauzele su povoljnije linije, uništile četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane;

- Grupa „Zapad“ poboljšala je položaj duž linije fronta i odbila napad Oružanih snaga Ukrajine na području stanice Senkovka u Harkovskoj oblasti;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Jug“ gotovo 215 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su komandno-osmatrački punkt jedinice 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, terensko skladište operativno-taktičke grupe ukrajinske vojske „Donjeck“;

- Jedinice grupe snaga „Centar“ poboljšale su taktički položaj, ukrajinske snage izgubile su gotovo 380 vojnika;

- Sistem PVO je tokom prethodnog dana oborio dve rakete „atakams“ američke proizvodnje, 15 granata „vampir“, jednu raketu „hajmars“, pet avionskih bombi „hamer“ i 28 ukrajinskih dronova.

 

Zelenski zvao Orbana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je juče premijera Mađarske Viktora Orbana na Samit o postizanju mira u Ukrajini koji će biti održan u Švajcarskoj 15. i 16. juna.

- Imao sam dug i sadržajan razgovor sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i pozvao sam ga na Samit mira. Stav Mađarske je za nas važan sa stanovišta mira i naše zajedničke regionalne bezbednosti - objavio je Zelenski na platformi Iks.

On je dodao da je tokom telefonskog razgovora sa Orbanom istakao interes Ukrajine za dobrosusedske odnose sa Mađarskom, kao i za razvoj saradnje u trgovini, energetici i logistici.

Foto: Reuters

Uoči posete Đinpinga - poziv u Švajcarsku!

- Koordinisali smo dalje korake za obostrano korisno rešenje čitavog kompleksa bilateralnih pitanja. Razgovarali smo i o integraciji Ukrajine u EU. Siguran sam da će brzo pristupanje Ukrajine EU biti od koristi obema našim državama - zaključio je ukrajinski predsednik.

Švajcarska je do sada na samit pozvala više od 160 delegacija, ali Rusija nije među njima.

Kremlj je saopštio da je samit beznačajan bez učešća Moskve.

Očekuje se da se konferencija održi u blizini švajcarskoj grada Lucerna.

Podsećamo, poziv je usledio uoči posete kineskog predsednika Mađarskoj, a Kina je nedavno saopštila da će se više angažovati na pronalaženju rešenja za Ukrajinu. Moguće da je razgovor povezan upravo sa predstojećim susretom Đinpinga i Orbana.

 

Uzbuna!

Uzbuna za vazdušnu opasnost, koja se ranije čula u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti u Ukrajini, proširila se na još tri regiona, pokazuju podaci zvaničnog izvora za obaveštavanje stanovništva. Sirene su se čule u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti.

 

Rusi napreduju u ovom pravcu

Ruske vojske napreduju u selima Urožajno i Staromajorsko na vremjovskom pravcu na zaporoškoj liniji fronta, protivnik trpi velike gubitke, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

 

NATO ne namerava... Stoltenberg o slanju vojske u Ukrajinu

NATO ne namerava da bude direktno uvučen u ukrajinski sukob, Alijansa neće slati vojsku u Ukrajinu, izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg u intervjuu italijanskoj agenciji ANSA.
On je dodao da Kijev nije tražio od NATO da pošalje svoje snage, već traži ofanzivnu artiljeriju.
 

Kraj Zelenskog! Najavljena smena - Ukrajina se raspada, a užasni rat završava!? Stručnjaci prognoziraju državni udar

 

Kalinjingrad je "pretnja"

Bivši komandant snaga NATO-a u Evropi Džejms Stavridis ocenio je Kalinjingrad kao pretnju u slučaju početka rata sa Rusijom.

- Većina ruske flote Baltičkog mora nalazi se u luci Baltijsk, a u Kalinjingradu su raspoređene značajne vojno-vazdušne i raketne snage. (Tamo takođe može da bude i taktičko nuklearno oružje). U slučaju rata, Kalinjingrad će morati da bude neutralisan - navodi se u u njegovom članku za „Blumberg“.
 

 

Šolc: Rat će potrajati

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će sukob u Ukrajini potrajati, piše "Tagesšau".

- Svima nam je jasno da treba da budemo spremni na to da će ovaj rat potrajati duže, nego što bismo hteli - ocenio je Šolc.

Pored toga, on je pozvao evropske zemlje da pošalju Ukrajini više PVO sistema "patriot".

 

Zapad razbesnela izložba zarobljene NATO opreme u Moskvi! Tvrdi da je reč o ruskoj propagandi koja nema veze sa stvarnošću

 

Rusi uništavaju "vampire"

Ruska PVO je tokom noći uništila 15 projektila "vampir" i jedan dron iznad Belgorodnske oblasti, dva drona iznad Brajnske i još tri iznad Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

Projektilima na Odesku oblast

Tokom noći tri projektila pala oko luka u Odeskoj oblasti, rekao je koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.
 

Gađan Belgorod

Ukrajinske snage su tokom noći gađale Belgorod i Belgorodsku oblast, ukupno osam civila je ranjeno, među njima jedno dete, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija