• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

08.05.2024

23:21

Uništen još jedan nemački "leopard", Kijev ima čitavu vojsku u inostranstvum, Francuzi su legitimna meta, neće biti pošteđeni (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Uništen još jedan nemački "leopard", Kijev ima čitavu vojsku u inostranstvum, Francuzi su legitimna meta, neće biti pošteđeni (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 805. dan.

Uništen još jedan nemački tenk "leopard"

Foto: Reuters/AP

 

Oružane snage Ukrajine u protekla 24 sata izgubile su do 415 pripadnika vojske i jedan tenk Leopard usled dejstava jedinice grupe ruskih trupa Centar. Ovo je saopštila pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Pored tenka "leopard" nemačke proizvodnje, uništena su i četiri borbena oklopna vozila, pet automobila, dve haubice 122 mm D-30, kao i samohodni "gvozdika" 122 mm,  navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Šta Ukrajina treba da uradi za pomoć iz EU?

Ambasadori 27 zemalja Evropske unije preliminarno su odobrili plan obaveza Ukrajine za sprovođenje reformi u zamenu za dobijanje 50 milijardi evra ekonomske i budžetske pomoći od EU do 2027. godine. Ova odluka sada mora biti odobrena na ministarskom nivou.

Gori Ukrajina! Rusija upala tamo gde nije smela! Sada nastupa najgori mogući scenario za Kijev!

Oslobođeno Novokalinovo u DNR

Ruska vojska oslobodila je naselje Novokalinovo u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Procurilo iz CIA! Putin nikada neće napasti NATO, to je američka laž! Rusija ima pmetnog vojskovođu!

Francuzi legitimna meta 

Foto: Printskrin Youtube/Kanal 5

 

Francuske trupe postaće meta ruske vojske ako se nađu u zoni ukrajinskog sukoba, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući odgovarajuće izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona.
„Karakteristično je da sam Makron ovu retoriku objašnjava željom da se stvori neka strateška neizvesnost za Rusiju. Moraćemo da ga razočaramo - za nas situacija izgleda više nego izvesna. Mi smo odavno odlučili. Ako se Francuzi pojave u zoni sukoba, oni će neminovno postati ciljevi ruskih oružanih snaga. Čini mi se da Pariz već ima dokaze o tome", rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Razaranje! Putin sačekao da Ukrajina napravi, pa raspalio iz sveg oružja! Ovo više ne postoji: Šteta procenjena na više od milijardu dolara!

Kijev ima čitavu vojsku u inostranstvu

Ukrajinci koji ne žele da ratuju i otišli su u inostranstvo čine čitavu vojsku, izjavio je bivši komandant poljskih specijalnih snaga GROM, general Roman Polko u intervjuu nedeljniku Vprost.
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku "postoji čitava armija van Ukrajine jer mnogi mladi ljudi ne žele da se bore".
Ukrajinske muškarce koji ne žele da idu na front i odlaze u druge zemlje treba razumeti, smatra general.
„Takođe moramo da razumemo ove ljude. Ne čudi me što su pobegli od regrutacije jer su čuli da su na frontu prepušteni sami sebi jer je podrška Zapada bila nedovoljna", rekao je Polko.
„Ukrajinski sistem nije bio dovoljno čvrst da zadrži regrute i primora ih da se bore", priznao je general.
Polko veruje da ako Zapad bude u stanju da obezbedi neprekidne isporuke oružja ukrajinskim trupama, onda „Ukrajina može - ne ove godine, već 2025. ili 2026. - da krene u ofanzivu i protera agresora sa svoje teritorije".
Ambasadori 27 zemalja Evropske unije preliminarno su odobrili plan obaveza Ukrajine za sprovođenje reformi u zamenu za dobijanje 50 milijardi evra ekonomske i budžetske pomoći od EU do 2027. godine. Ova odluka sada mora biti odobrena na ministarskom nivou.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije zauzele su naselje Novokalinovo u DNR;

- Jedinice grupe snaga „Zapad“ ruske vojske oslobodile su naselje Kislovka u Harkovskoj oblasti;

- Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije linije i odbile dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Urožajno i Staromajorsko u DNR;

- Jedinice grupe snaga „Centar“ tokom prethodnog dana odbile su 11 kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 415 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su pogon za proizvodnju dronova 101. brigade teritorijalne odbrane, skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske;

- PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 11 ukrajinskih dronova, raketu „atakams“, tri avionske bombe „hamer“;

- Grupa snaga „Jug“ ruske vojske zauzela je tokom prethodnog dana povoljnije položaje;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni dejstava grupe „Jug“ ruske vojske tokom prethodnog dana gotovo 355 pripadnika;

- Jedinice grupe snaga „Centar“ Oružanih snaga Rusije uništile su tenk „leopard“ nemačke proizvodnje u svojoj zoni odgovornosti;

- Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je ljudstvo četiri ukrajinske brigade.

 

Kakvu tajnu krije Časov Jar!? Kijev dve noći zaredom koristio sedam kamiona, priča ledi krv u žilama!

 

Bivši službenik CIA: Putin nema te namere koje SAD najavljuju

Teza koja se čula na Zapadu da će ruski predsednik Vladimir Putin napasti zemlju članicu NATO-a je američka laž, piše bivša službenica CIA Rebeka Kofler u komentaru za „Njuzvik“.

Ona je ukazala na propagandu koju politički establišment Vašingtona već duže vreme plasira američkom narodu, ubeđujući ih da ako se ne odreknu teško zarađenog dolara u korist Kijeva, "ruski predsednik će marširati Evropom i zemljama NATO-a, poput Poljske i baltičkih država".

Koflerova, koja je godinama radila kao obaveštajac CIA, kaže da nije bilo nikakvih obaveštajnih podataka koji su sugerisali da Putin ima ovakve planove za Evropu.

- Imali smo mnoge scenarije simulirajući rat između Rusije, SAD i NATO-a, i ni u jednom Putin nije napao zemlje saveza, koje nije smatrao delom svoje strateške tampon zone - rekla je ona.

Koflerova smatra da je cilj Specijalne vojne operacije da spreči ulazak Ukrajine u NATO, i da nijedan pametan vojskovođa ne bi dozvolio da se neprijateljski savez naseli duž više od hiljadu i po kilometara njene granice.

Navodeći razloge zbog kojih Putin nikada ne bi napao nijednu članicu NATO-a, Koflerova obrazlaže da kao neko ko je proveo svoju karijeru obaveštajca i imao pristup najosetljivijim podacima, proučavajući i analizirajući Putinovo razmišljanje i rusku ratnu doktrinu i bezbednosnu strategiju može da tvrdi „da je Putin potpuno racionalan“.

- Putin nikada nije skrivao ciljeve u Ukrajini, kao u drugim bivšim sovjetskim državama, poput Belorusije, Moldavije i Gruzije. U svakom javnom govoru ili zvaničnom saopštenju, jasno je isticao da bi prijem bivših sovjetskih država, uključujući Ukrajinu, u NATO bio prelazak ruskih crvenih linija - kaže ona.

Dodaje da nijedan obaveštajni izveštaj, uključujući i onaj iz 2024. godine, ne sugeriše da Putin ima nameru da napadne nijednu članicu NATO-a, niti se takve namere naslućuju u zvaničnim saopštenjima Kremlja i njegovim javnim obraćanjima.

Svesno otkrivanje tajnih podataka

Ukazuje da obaveštajne agencije poslednjih nekoliko godina plasiraju samo one tajne informacije koje služe posebnim političkim namerama, i to posredstvom medija poput „Vašington posta“ i „Njujork tajmsa“.

- Procena američkih obaveštajnih službi je u suprotnosti sa narativom Vašingtonskog establišmenta da bi Putin izvršio invaziju na članicu NATO-a. To bi pokrenulo Član 5 kolektivne odbrane poznat kao Član iz Osnivačkog ugovora NATO-a. Dakle, invazija na zemlju NATO nije deo Putinovog dnevnog reda - poručuje Koflerova.

Ako elite u Vašingtonu žele da nastave da finansiraju još jedan beskrajni sukob dok inflacija besni u SAD, trebalo bi da nađu logičnije objašnjenje, zaključila je ona.

Poslednjih godina Rusija je najavila nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. Blok širi inicijative i naziva to „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga alijanse u Evropi.

Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Moskva ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.

 

Udarna vest! Rusija će biti prinuđena da prebaci nuklearno oružje na američke granice?!

 

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Oružane snage Rusije oslobodile su naselje Novokalinovo u DNR;

Jedinice grupe snaga „Zapad“ ruske vojske oslobodile su naselje Kislovka u Harkovskoj oblasti;
Oružane snage Rusije zauzele su povoljnije linije i odbile dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Urožajno i Staromajorsko u DNR;

Jedinice grupe snaga „Centar“ tokom prethodnog dana odbile su 11 kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 415 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su pogon za proizvodnju dronova 101. brigade teritorijalne odbrane, skladišta municije i raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 11 ukrajinskih dronova, raketu „atakams“, tri avionske bombe „hamer“;

Grupa snaga „Jug“ ruske vojske zauzela je tokom prethodnog dana povoljnije položaje;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni dejstava grupe „Jug“ ruske vojske tokom prethodnog dana gotovo 355 pripadnika;

Jedinice grupe snaga „Centar“ Oružanih snaga Rusije uništile su tenk „leopard“ nemačke proizvodnje u svojoj zoni odgovornosti;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je ljudstvo četiri ukrajinske brigade.
 

 

Rusi će uništiti francuske trupe u Ukrajini, a imaju nešto i u Rumuniji! Makronu se ovo neće svideti!

 

Uništen još jedan "abrams"

Specijalne jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije objavile su snimak uništavanja još jednog tenka "abrams" američke proizvodnje, kojeg je koristila ukrajinska vojska.

Video snimak uništavanja se pojavio na ruskim Telegram kanalima uz opis da se radi o "leopardu 2". Međutim na osnovu izgleda zadnjeg dela vozila i položaja pojedinih komponenti pogonskog sklopa, verovatnije je da se radi o američkom tenku, što potvrđuje i sajt "Lost armor".

Da je zaista reč o "abramsu", sugeriše i informacija da je vozilo uništeno na avdejevskom pravcu, gde je raspoređena 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske koja u svojoj upotrebi ima upravo američke oklopnjake.

 

Spremni! Još jedna NATO država šalje vojnike u Ukrajinu! Parlament dao dozvolu, saveznici odlučili da produže rat?!

 

Poljska: Priveden navodni dezerter iz Rusije

Poljski Biro za nacionalnu bezbednost saopštio je danas da je priveden navodni "ruski dezerter" na granici sa Belorusijom. Muškarac je kod sebe imao ruska dokumenta, uključujući i ugovor sa oružanim snagama, prenose RIA Novosti.

- Reč je o muškarcu starom 41 godinu koji je ilegalno prešao granicu između Belorusije i Poljske. Preduzimaju se dalje radnje protiv njega - saopštile su granične službe Rusije.

 

Raketni napad na Ukrajinu! Više od 50 raketa i 20 dronova ispaljeno na Kijev, Zaporožje... Zelenski grmi!

 

Napadi na fabrike u Kijevu

Ruske oružane snage su izvele seriju udara u oblasti autoremontne fabrike Darnicki i u pravcu fabrike aviona Antonov u Kijevu, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajeva Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

- U Kijevu u 5:15 udar uz levu obalu Dnjepra, u rejon autoremontnog pogona Darnica, u 5:30 udar uz desnu obalu, u pravcu fabrike aviona Antonov , uz snažnu detonaciju i jaku eksploziju - rekao je sagovornik agencije.

On je takođe dodao da je u 5:00 izvršena napad u okrugu Brovari Kijevske oblasti, eksplozija je bila snažna, udarni talas se osetio nekoliko kilometara dalje.

Ranije su ukrajinski mediji javili o eksplozijama u Kijevu i drugim gradovima.

Kao odgovor na napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne ciljeve, ruske trupe redovno izvode ciljane napade na lokacije ljudstva, opreme Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, kao i na infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojsku. administracija i komunikacije Ukrajine. 

 

Napadnute tri termoelektrane

Noćas su napadnute tri termoelektrane DTEK-a. Oprema je znatno oštećena, saopštila je kompanija.

 

 

Rusi udarili dronovima, krstarećim i balističkim raketama 

Ukrenergo navodi da je bilo napada na energetski sektor u oblastima Vinica, Zaporožje, Ivano-Frankivsk, Kirovograd i Poltava. Postoje oštećenja na proizvodnim objektima. 

Kompanija je takođe navela da je došlo do udara u energetski objekat u "jednom od centralnih regiona". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Najsnažniji bedem koji srpski narod ima jeste snaga našeg jedinstva! Petković o Vučićevoj borbi u Njujorku: Izazovi i pritisci se povećavaju iz dana u dan!
Politika

Najsnažniji bedem koji srpski narod ima jeste snaga našeg jedinstva! Petković o Vučićevoj borbi u Njujorku: Izazovi i pritisci se povećavaju iz dana u dan!

Pred Srbijom je jedan od najtežih političkih momenata u modernoj istoriji - 23. maja je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se u 16 časova glasati o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Zbog toga je, sada više nego ikada, važno da se zbiju redovi i da svi stanu uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u teškoj borbi koju vodi za očuvanje nacionalnih interesa.

19.05.2024

21:15

Jedinstvo našeg naroda je sada više nego potrebno! Jevtić pred put predsednika Vučića u Njujork: Diplomatska borba za čast i protiv demonizacije srpskog naroda!
Politika

Jedinstvo našeg naroda je sada više nego potrebno! Jevtić pred put predsednika Vučića u Njujork: Diplomatska borba za čast i protiv demonizacije srpskog naroda!

Pred Srbijom je jedan od najtežih političkih momenata u modernoj istoriji - 23. maja je sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se u 16 časova glasati o sramnoj rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Zbog toga je, sada više nego ikada, važno da se zbiju redovi i da svi stanu uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića u teškoj borbi koju vodi za očuvanje nacionalnih interesa.

19.05.2024

20:03

TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)
Live TV

Iranski predsednik je ubijen? Približava nam se potpuni sumrak razuma u čitavom svetu! (VIDEO)

Udarna tema u svim svetskim medijima jeste pad helikoptera iranskog predsednika. Pojavljuje se veliki broj dezinformacija. Predsednik nije bio sam. Postojala su još dva helikoptera sa ministrima. Da li je predsednik Irana još uvek živ ili nije? Gosti "Info večeri" bili su Dragan Vasiljković, iz fondacije Kapetan Dragan, kao i profesor dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

19.05.2024

21:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!
Hronika

Veštačenje ubica Danke Ilić pokazalo važnu činjenicu! Evo u kom stanju su bili kada su počinili monstruozan zločin!

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić dvogodišnje devojčice iz Bora koja je nestala 26. marta u mestu Banjsko Polje, dok je bila pod nadzorom majke, Dejan Dragijević iz Zlota i Srđan Janković iz Luke, za koje je utvrđeno deset dana kasnije da su devojčicu udarili službenim kolima tamošnjeg vodovoda, a potom je udavili, bili su na psihijatrijskom veštačenju u bolnici u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

19.05.2024

20:53

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12